Berendezés

Innovatív aszfalt újrahasznosító

A cégünk által fejlesztett aszfalt újrahasznosító berendezés, egy speciális adalékanyag felhasználásával egész évben lehetővé teszi a tartós útjavítást, még az őszi-téli hideg, nyirkos időszakban is. Termékünk egy teherautóra felhelyezhető útjavító gép, amely a telephelyen feltöltött mart aszfalt (1), és adalékanyag (2) tartályából, az aszfaltozás helyszínén, az igényeknek megfelelő mennyiségű, adalékanyaggal ellátott aszfaltot állít elő.

A mart/bontott aszfalt melegítése és adalékanyaggal elkeverése nem történhet meg egy helyen az aszfaltmelegítőben, mivel az általunk használt Cold-Perfect adalékanyagot nem érheti nyílt láng, illetve összetevői érzékenyek a magas hőmérsékletre, így a gép az aszfaltmelegítőn kívül rendelkezik egy külön keverőtartállyal (3) is. Az útból kibontott aszfalt helyszíni hasznosításának céljából a gépünkre felkerült egy „létra lift” elven működő felhordó egység.

A szerkezet tervezése és gyártása teljes mértékben saját telephelyünkön történik. A berendezést nem csak egy fix kivitelben gyártjuk új aszfaltmelegítővel, hanem költséghatékony megoldásként a megrendelő már meglévő aszfaltmelegítője (Bagela) is beépíthető.

Mart aszfalt
Mart aszfalt

Gépünk fő részegységei:

  • aszfalttároló (1),
  • szállítószalag,
  • aszfaltmelegítő,
  • keverőtartály,
  • adalékanyag tartály (2),
  • keverőtartály (3),
  • felhordó egység.

A gép működése

A berendezés használata előtt, a gép aszfalttárolóját a telephelyen kell rakodógép segítségével mart aszfalttal megtölteni, ahol az aszfalttároló tetején elhelyezett rosta megakadályozza az adott frakcióméret fölé eső darabok tárolóba kerülését. A gép adalékanyag tartályának feltöltése után a teherautóra felhelyezett berendezéssel el lehet indulni az aszfaltozási munkálatok helyszínére, miközben az aszfaltmelegítő bizonyos hőfokra fel is melegíthető.

A gép használata során az aszfalttároló a mart aszfaltot egy speciális, poros, szemcsés anyagok szállítására alkalmas szállítószalagra engedi, ahonnan az feljut az aszfaltmelegítő garatba. Az aszfaltmelegítőbe került mart aszfalt fokozatosan felmelegszik. Mivel az általunk használt adalékanyag összetevői érzékenyek a magas hőmérsékletre, így az adalékanyag hozzáadása az aszfalthoz nem az aszfaltmelegítőben történik, hanem egy speciális keverőtartályban. A keverőtartályban az aszfalt adott hőfokon, tömegének megfelelő mennyiségű adalékanyaggal keveredik, majd innen az adalékolt aszfalt egyenesen a kátyúba vagy taligába juttatható.

Az energiatakarékosság növelése érdekében, az aszfaltmelegítő hulladékhője a keverőegység melegen tartására használható fel.

A gép rendelkezik egy felhordó egységgel is, amivel az útjavítás helyszínén kibontott aszfalt egyenesen az aszfaltmelegítő fogadónyílásába szállítható, ezzel növelhető a gép kapacitása, illetve nem marad az út szélén a kibontott anyag.

A szerkezet teherautóról levehető, fix lábakra helyezhető és akár „telepített aszaltkeverőként” is üzemeltethető.

Kapacitás, kivitel

Gépünk óránként kb. 3 tonna, adalékanyaggal elkevert aszfaltot tud előállítani.

A berendezés szállításához min. 18 tonna össztömegű teherautó szükséges, kb. 9 tonna raksúllyal.

A 9 tonna raksúlyú teherautóra épített aszfaltozó gép mart aszfalt kapacitása kb. 4,5 tonna.

A gép a Vevő meglévő teherautójához alakítható, így nagyobb teherbírású tehergépjármű esetén, a gép mart aszfalt kapacitása növelhető.

A berendezést nem csak egy fix kivitelben gyártjuk új aszfaltmelegítővel, hanem költséghatékony megoldásként a megrendelő már meglévő aszfaltmelegítője (Bagela) is beépíthető.

A gép mérete minden paraméterében megfelel, a közúti forgalomban engedélyezett járművek méretének.